Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Sajam Print 21 ispunio sva očekivanja

Sajam grafičkih tehnologija Print 21 održan je, u organizaciji časopisa Print Magazin, 15. i 16. 9, u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Organizacijsku podršku kao Zlatni partner sajmu dala je kompanija Konica Minolta, a organizaciju sajma je podržalo i Udruženje grafičko-prerađivačke industrije Hrvatske Privredne Komore.

Sajam Print 21 je prvo događanje i okupljanje grafičke branše nakon otvaranja tržišta posle lockdown-a, zbog čega je izazvao izuzetno veliko zanimanje, kako izlagača tako i posetioca koji su komentarisali da je sajam prevazišao njihova očekivanja. To je dokaz da su usko-specijalizovani sajmovi sa ciljanom publikom preko potrebni grafičkoj branši kojoj ništa ne može da zameni B2B kontakt uživo, posebno nakon poteškoća koje je svima, pa tako i grafičarima, doneo korona virus.

To je u uvodnom obraćanju naglasila i gospođa Branka Domazet, predsednica Uprave Konica Minolta – Poslovna rešenja d.o.o., rekavši da je Konica Minolta prepoznala sajam kao izvanrednu priliku za dodatnu, bolju, ali i ključnu promociju s obzirom na posledice koje je lockdown ostavio na privredu. „Važno je osvestiti potrebu o nužnosti ulaganja u nove tehnologije koje će otvoriti neke nove prilike i pomoći da se krene u smeru rasta i oporavka“, istakla je gđa Domazet.

S obzirom na to da u poslednjih šest meseci proizvođači tehnologija nisu imali priliku da predstave svoju ponudu i novitete široj publici, sajam Print 21 mnogi su iskoristili kao priliku da to učine. Svoju ponudu predstavile su kompanije (po abecednom redu): Black Line, Kopitehna (Canon), Dipa, DIT (Epson), Eurocop, Grafko Caspar, Ibis Alpha, Klio, Konica Minolta, Macan tiskara, Microline/Novel centar (OKI), Nanodiy, Og Grafika, Pako, Pozor, Reply Tool, Sistrade, Tepede, Toscana Systems, Zona Tri i Xagent (Xerox).

Na ukupno 21 izlagačkom štandu mogla su da se vide zaista raznolika rešenja, od digitalnih produkcijskih štampača, preko latex i UV štampača i rezača, DTG štampača, rešenja za štampu na majice i drugi tekstil, pa sve do softverskih ERP sistema.  

U okviru sajma održano je Wrap star takmičenje u oblepljivanju  vozila. Osam vrhunskih wrapera publici je uz klasično oblepljivanje pokazalo i kako se radi promena boje vozila. Printabilnu foliju brenda Arlon za potrebe takmičenja obezbedila je kompanija Tepede, dok je sponzor folije za wrap bila kompanija Teckwrap. Štampa folije odrađena je na Mutoh štampačima koje na tržištu distribuira kompanija Tepede. Pobednik Wrap takmičenja je g. Neven Jurjević iz kompanije Zara Public iz Zadra koji je osvojio vredne nagrade Print Magazina i kompanija Black Line i Tepede.

Tokom dva dana sajma bio je organizovan i kratki stručno-edukacijski program. Prvi dan je bio posvećen budućnosti sign industrije, uz predavanja g. Patricka Wasovicza iz kompanije OKI Europe, g. Bože Radana iz kompanije Velum Nautica i g. Josipa Posavca iz kompanije Formartis.

Drugi dan se govorilo o ambalaži, a predavanja su održali g. Marko Gjeldum iz HGK, prof. Božo Smoljan sa Univerziteta Sjever, g. Branko Mihorko iz kompanije Sistrade, kao i g. Marko Kadija iz kompanije Konica Minolta.    

Sajamska ponuda uz raznolik program koji je obuhvatao radionice Tvornicu svetlećih reklama, napravljenu u saradnji sa kompanijom Pako, i Tvornicu majica, napravljenu u saradnji sa kompanijama Terramedia, Masaprint, Keyo, Dipa i Nanodiy, pružila je priliku da se upoznamo sa aktuelnim tehnologijama i rešenjima. Pritom, ne smemo zaboraviti ni toliko važno druženje sa kolegama iz struke, uz pridržavanje i poštovanje svih epidemioloških mera, jer se pokazalo da razgovori najčešće iznedre najbolje ideje!

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content