PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Štampa etiketa i ambalaže – top tri trenda u 2021. godini

Brojne mogućnosti za povećanje produktivnosti, poboljšanje profitabilnosti i jačanje odnosa sa kupcima nude se štamparijama u 2021. godini. Potrebno je identifikovati ključne trendove koji oblikuju kompetitivno tržište i nude mogućnosti u štampi ambalaže. Donosimo top 3 trenda iz NAPCO istraživanja koji utiču na štampu etiketa i ambalaže.

1. Prisustvo virusa COVID-19

Najveći uticaj na privredu 2021. godine imaće pandemija COVID-19. Mnogo toga što će se dogoditi ove godine zavisiće od ukidanja ograničenja okupljanja i od početka rada kompanija punim kapacitetom.

U 2020. godini tržište štampe etiketa i ambalaže pokazalo se otpornijim od ostalih segmenata štampe, od kojih su mnogi naglo pali. Ključni razlog je taj što su mnogim osnovnim proizvodima, uključujući hranu, piće, farmaceutske proizvode, alkoholna pića i proizvode široke potrošnje, potrebne etikete i ambalaža.

2. Rast digitalne štampe

Prepreke koje su nekad sprečavale rast digitalne štampe u ambalaži uklanjaju se stalnim tehnološkim inovacijama, sve većim prilagođavanjima i uspesima u primeni.

Digitalna štampa nudi proizvođačima etiketa i ambalaže kao i njihovim kupcima brojne atraktivne pogodnosti. Prema NAPCO istraživanju, glavne koristi koje su anketirani naveli su da štampa nalepnica i ambalaže na digitalnim uređajima uključuju mogućnost prilagođavanja malim serijama za potrebe kupaca (57%), brži povraćaj ulaganja (49%), personalizaciju (48%) , sposobnost ekonomične štampe prototipova ili uzoraka (45%), sposobnost štampe više verzija u jednom tiražu (43%) i sposobnost štampanja samo onoga što je potrebno (43%).

3. Ink jet će proširiti usvajanje digitalne štampe

Ink jet štampa ambalaže je sledeća  faza u evoluciji proizvođača koji služe vlasnicima robnih marki. Struktura troškova, veće brzine štampe, poboljšan kvalitet slike i mogućnost štampanja na širi izbor podloga ruše prepreke koje su prethodno ograničavale ink jet tehnologiju u postizanju šireg spektra korišćenja etiketa i ambalaže.

Ink jet štampa stvara nove mogućnosti za proizvodnju etiketa i ambalaže. Stalne inovacije u štamparskim  glavama, bojama i podlogama omogućuju štamoarima lakši prelaz rada sa analognih na nove sisteme digitalne štampe. Sa takvim sistemima mogu raditi aplikacije koje s analognim sistemom nije bilo moguće odraditi.

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content