Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Svi vodeći proizvođači tehnologija beleže pad prihoda u Q1

Kako se u poslovnom svetu prihodi smanjuju, agencija za istraživanje tržišta Keypoint Intelligence pregledala je podatke o kvartalnim prometima kako bi utvrdili uticaj koji je pandemija korona virusa imala na proizvođače mašina za šatmpu i doradu tokom prvog tromesečja 2020. godine. Predstavnici brendova Canon, HP, Konica Minolta, Ricoh i Xerox očekuju da će ovaj kvartal biti najgori do sada, a pritom su i marže značajno smanjene. Takođe je pad prodaje hardvera značajno veći od pada prodaje repromaterijala.

„To je zato što se uticaj COVID-a 19 u početku osetio u martu, što je na kraju tromesečja za sve osim za HP-a, a u tom periodu je obično najveći opseg prodaje štampača u kvartalu. Uz to su neki dobavljači imali prekide u lancu snabdevanja. Drugi značajan faktor koji je uticao na prodaju opreme bio je otkazivanje ili odlaganje sajmova. U martu su se ozbiljno smanjile i količine štampe”, kažu u Keypoint Intelligence.

Primera radi, količine štampe u kompaniji Konica Minolta smanjile su se oko 70% u EMEA regionu i SAD. HP je primetio da su se prihodi od kancelarijskih usluga štampe smanjili 40% u odnosu na godinu pre, a količina štampe HP Indiga (koja je u februaru bila veća za 9%) smanjila se 20% u aprilu. Xerox je u martu zabeležio pad od 50%.

Gledajući unapred, svih pet proizvođača upozorilo je da će ovaj kvartal doneti dodatno pogoršanje te očekuju da će biti najgori, a to je pre svega zbog toga što će se uticaj virusa COVID-19 osetiti kroz ceo kvartal. 

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content