PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Textile Week Adria pokazao veliko zanimanje za tekstilom

Tekstilna industrija, kako u Evropi tako i na našim prostorima, ima neospornu tradiciju i prepoznatljivost. Globalna dešavanja poslednjih decenija dovela su do toga da ona neopravdano gubi na značaju. Međutim, sudeći po svemu viđenom na nedavno završenoj  manifestaciji Textile Week Adria, veoma je živa i ne posustaje.

Naime, u organizaciji Print Magazina, 20. i 21. septembra u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma održana je manifestacija koja je imala za cilj da objedini sve aspekte tekstilne industrije. Sa oko hiljadu posetilaca iz Hrvatske i zemalja regiona, u potpunosti je opravdao očekivanja i pokazao da zaista postoji potreba za okupljanjem tekstilne industrije.

Konferencija i sajamski deo

Koncept čitave manifestacije zamišljen je tako da kroz sajamski i konferencijski deo objedini različite, ali veoma povezane oblasti u okviru tekstilne industrije. Ispostavilo se da je to bio pun pogodak. Posetioci su na jednom mestu mogli da vide sve korake u stvaranju tekstilnog proizvoda. Akcenat oba dela bio je na: tehnologijama krojenja, šivenja i dorade tekstila, pratećim rešenjima i sirovinama, brzorastućim i sve popularnijim tehnologijama digitalne štampe na tekstilu, automatizaciji i digitalizaciji procesa proizvodnje, održivosti, ekologiji, zakonodavstvu.

Na sajamskom delu prisustvovalo je oko 20 izlagača koji su predstavili bogatu i raznovrsnu ponudu.

Između ostalog, bilo je moguće videti: tehnologije krojenja, šivenja i dorade tekstila, što je izazvalo ogromno interesovanje. Zatim, rešenja za automatizaciju, vrhunske sirovine i različite tehnologije štampe na tekstilu (DTG, DTF, sito štampa, sublimacija…). Postojali su i modni studiji, veletrgovci tekstilom i promotivnim tekstilom, distributeri filmova itd.

Izlagači koji su predstavili svoju ponudu su: Avorato, Cotton Classics, DIT-Epson, DRM, Servis Elektroterm, Falk&Ross, Graphic Center, Igepa Pako, Kornit Digital, Kimateks, Latea, Mega Dizajn, Nanody, Og grafika, Šivanol/Pertec, Machines, Rigo, STH, Total Sport, UTT i Witpac.

Novi broj Print Magazina, koji izlazi krajem 10. meseca, doneće više o onome što su predstavili. Do tada njihovu ponudu možete detaljnije pogledati nawww.textileweekadria.eu

Mala izložba modnog dizajna

Jedan od segmenata u okviru tekstilne industrije u kome smo sve više svedoci sinergije dve oblasti je modni dizajn i štampa na tekstilu. Tekstil se sve više koristi kao medij za izražavanje kreativnosti u svetu mode. Kako izgleda saradnja modne i grafičke industrije prikazano je kroz dva zanimljiva prikaza i malu panel diskusiju.

Predstavila ih je Tena Omerović, dizajnerka koja je svoje dizajne realizovala kroz saradnju sa kompanijom Kornit Digital, dok je Boško Jakovljević deo svoje kolekcije štampao na Epsonu, o čemu je govorila Ana Bajagić, marketing menadžer za region Balkana u Epsonu. Suština je da današnje tehnologije štampanja mogu da realizuju skoro svaku ideju dizajnera.

Veoma aktuelan edukativni kutak

Pored velikog broja posetilaca, bilo je pravo zadovoljstvo videti i veliki broj ljudi koji su učestvovali u edukativnom delu. Pažnju su privukla zanimljiva predavanja i atraktivne teme. Predstavljene su nove smernice razvoja tekstilne industrije na nivou EU. Saznali smo da je domaća tekstilna industrija veoma aktivna. Govorili su o trendovima u modnoj industriji i njenom uticaju na životnu sredinu. Predstavljena su vrhunska Kornit Digital rešenja za digitalnu štampu na tekstilu.

Digitalna pigmentna štampa je nešto o čemu se u poslednje vreme sve više govori u grafičkoj industriji, kao i softver za tekstilne dizajnere i proizvođače. Automatizacija i digitalizacija ulaze u tekstilnu industriju na velika vrata. Jedan od razloga je nedostatak radne snage. Za neke od ovih investicija rešenje mogu biti EU fondovi, stoga su prikazani aktuelni tenderi.

Kažu da slika govori više od reči, pa da biste se uverili kako je bilo na Textile Week Adria, najbolje je da pogledate fotogaleriju.  

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content