Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Untouched by light – jedinstvena ambalaža za jedinstveno vino

Slovenački proizvođač vina Radgonske gorice „okrenuo se mračnoj strani” pa proizvodi i pakuje vino u potpunom mraku, u crnu bocu vakumiranu u foliju.  Naime, njihovo novo penušavo vino brano je, starilo je i pakovano je u potpunom mraku.

Ideju za jedinstveni vinski proizvod predložila je kreativna agencija vinarije, Bruketa i Žinić & Grey, nakon što su im se Radgonske gorice obratile za novi dizajn etikete. Tokom procesa istraživanja naišli su na studiju Ann C. Noble koja kaže da kada je vino izloženo dnevnom svetlu ili veštačkom osvetljenju, intenzitet vinskih citrusnih mirisa opada, dok intenzitet „neželjenih“ aroma raste.

Kako bi osigurali da njihovo novo penušavo vino, netaknuto svetlošću, ostaje u apsolutnoj tami tokom celokupnog procesa proizvodnje, grožđe sorte chardonnay bere se po noći, u noćima bez meseca, radnici nose naočare za noćno osmatranje, a vino sazreva do tri godine u tamnim podrumima skrivenim u pećinama Gornja Radgona.  Vino se pakuje u crnu bocu vakumiranu u crnu kesu koja je izrađena od višeslojne konstrukcije koju čine PET, aluminijum i polietilen i koja se štampa i dorađuje lakom digitalno.

Kako kažu u Radgonskim goricama, boci od 750 ml u koju će se vino puniti, zbog nečistoća u staklu, nedostaje samo 0,2% do 100% crne boje. Prva serija vina od grožđa ubranog u septembru 2018. godine, biće dostupna 2020. Rane porudžbine su počele ovog leta i već ih je oko 200. Vino će biti dostupno na globalnom nivou po ceni od 100 eura.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content