Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

U kojem smjeru ide tržište tiska velikog formata?

Posljednju ozbiljniju analizu low-entry LFP tržišta radili smo 2018. godine. Iako je to bilo prije svega pet godina, imam osjećaj kao da sve kreće u nekom drugom smjeru.
Mike Horsten, guru tiska velikog formata, napisao je članak „Solvent is dead, live solvent“. Slikovito je dočarao grčevitu borbu solventa s latex i UV tehnologijom koje su njegovo tržište napadale sa svih strana. Zaključak je bio da jumbo plakate ili mesh banere nema smisla printati s nekom drugom tehnologijom osim solventne.

Gdje smo danas? Šestorica (sedmorica) veličanstvenih

Mimaki

Mimaki je valjda posljednji brend od šestorice veličanstvenih (Ricoh, Roland, HP, Mutoh i Epson) koji u svom programu još drži hard solvent. Iako ima Green Guard certificirane boje, za tržišta izvan EU još isporučuje CS100 boju koja količinom solventa ulazi u sve materijale. Na cjenovno osjetljivim tržištima cijena ima veću važnost od ekološke pa možda i zdravstvene kompnente otiska. Mimaki je i brend s najširom lepezom printera baziranih na print glavama različitih proizvođača.

Roland

S druge strane, Roland, koji se grčevito borio za zadržavanje svojih zasluženo stečenih pozicija, konačno je agresivno krenuo s printerima baziranim na novim tehnologijama. Početkom veljače prisustvovali smo promociji Roland Resin (čitaj latex) printera na sajmu Remadays u Varšavi. Obećano nam je da Rolandov Resin dolazi i na naš sajam Print21 u Sarajevo, 15. i 16. 3. u hotel Radon Plaza.
Nedavno je instaliran prvi UV hibrid u tiskari Bucik u Sloveniji. Predstavljen je i prvi Roland DTF napravljen na BN platformi. Prije dvije godine pušten je u prodaju i odličan Roland LEC 540/640 UV printer s vrlo preciznim rezačem folije (print/cut rješenje). Iako su za Roland zadnje godine prošlog desetljeća bile mukotrpne u prelasku na nove dobavljače print glava, danas je vidljivo da je uhvatio razvojni ritam i pokušava preuzeti lidersku poziciju u low-entry LFP segmentu.

HP

Kad smo kod lidera u ovom segmentu, HP se odmaknuo od UV boja, barem u low-entry segmentu i fokus usmjerio na latex tehnologiju. Današnja peta generacija HP Latex printera, uz klasičan CMYK, nudi i bijelu boju. Sposobna je printati na premazne i nepremazne medije gotovo identičnom kvalitetom. Količina certificiranih medija za HP Latex printere koji nude vrhunsku kvalitetu otiska je zavidna. Primjedbi na lošiju mehaničku otpornost na pojedinim podlogama ili na izobličenje materijala koji prolaze kroz HP Latex printer, gotovo da i nema. Možemo zaključiti da HP, uz prihvatljivu cijenu tehnologije, posljednjih desetak godina kupcu nudi visoku kvalitetu otiska i konkurentnu produkciju.

Epson

Epson je u ovaj segment tržišta ušao posljednji, ali mu je ulet bio odličan. U roku od nekoliko godina je svojom serijom SC-S40, 60 i 80 printera osvojio liderske pozicije u segmentu solventnih printera. Danas, s odmakom od nekoliko godina, možemo vidjeti da je ova serija printera svojom kvalitetnom izvedbom, niskom cijenom tehnologije i visokom produktivnošću s pravom osvojila povjerenje digitalnih tiskara. Na tržištu nisam susreo vlasnika ove tehnologije koji bi imao zamjerku. Bravo za Epson. Iako Epsonova serija solventnih printera ima Green Guard certificiranu boju i može se svrstati u rang jedne od najekološkijih solventnih boja na tržištu, Epson je predstavio i Resin printer – verziju s bojom na vodenoj bazi.

Ricoh

Kad smo kod LFP printera na vodenoj bazi, Ricoh Latex printer jedino je rješenje iz Ricoha u segmentu LFP printera. Iako količinski nisu zastupljeni poput HP, Epson ili konkurentskih printera, tko jednom krene s Ricohom taj ostaje na Ricohu. Za razliku od konkurencije usporedive s vodenim bojama, Ricohovo rješenje se bazira na fiksiranju boje na svega 60 stupnjeva čime korisnicima otvara mogućnost rada s mnogo više materijala u odnosu na konkurenciju. Boje su ekološke, netoksične i pogodne za rad u uredskom okruženju.

Mutoh

Mutoh nema agresivan nastup na tržištu poput nekih drugih brendova, ali ima kontinuitet. Susrećemo ga u mnogim tiskarama i nismo čuli loše riječi za ovu tehnologiju. Posljednjem tehnološkom rješenju iz Mutoha, XpertJet serije, fokus je na ekstremnoj kvaliteti otiska (veličina kapljice 1,5pl ), uz nisku cijenu i visoku brzinu. Pouzdanost je također pojam koji se veže uz Mutoh printere.

Brother

Prije nekoliko dana primili smo vijest da na tržište velikog formata u low-entry segment ulazi i Brother. Poznato je da distribucija kreće u aranžmanu jednog od vodećih regionalnih distributera strojeva i tehnologija namijenjenih digitalnim tiskarama. Poznato je i da će ovaj printer cjenovno biti pristupačan našim budžetima, a brend Brother sigurno si neće dozvoliti ulazak na tržište sa strojem niske kvalitete. Naš klub od šestorice veličanstvenih vjerojatno ćemo povećati na sedmoricu.

Kineska LFP rješenja

Ovo tržište aktivno pratim od početka 21. stoljeća i jedan dio fokusa bio je na kineskim printerima. Prije 15-tak godina igrom slučaja bio sam u Kini i analizirao neke njihove printere velikog formata.

Nepravedno bi bilo reći kako su to bili neučinkoviti printeri. Ukoliko ste u pogonu imali radnika koji je sjedio ispred printera i konstantno gledao u kontrolne linije koje su bile printane uz rub materijala, mogli ste imati vrlo jeftin i dobar otisak namijenjen vanjskom oglašavanju. Nedostatak ovih printera bila je agresivna solventna boja koja je boravak uz printer činila nemogućim. Za korištenje kineskog solventa imali smo posebnu prostoriju s velikom staklenom stijenom. U prostoriji je bilo izvedeno profesionalno odzračivanje, klimatizacija i ovlaživanje prostora. Ni ovi mikroklimatski radni uvjeti nisu garantirali da printer neće ostati bez boje nakon nekoliko dužnih metara tiska, u pravilu, najčešće se kvar pojavio malo prije završetka grafike.


Današnji kineski printeri su evoluirali i jedan dio distributera koji ih prodaje vrlo dobro posluje. Kinezi su usavršili eko solventne printere. Slična je situacija i s kineskim UV printerima. Od njih ne treba očekivati da rade kao jedan Mutoh ili Epson, ali s obzirom na cijenu kineskih printera neke tiskare svjesno žrtvuju dio zone komfora za nižu cijenu printera.

Nakon ove kraće analize, vrijeme je za zaključak. Nažalost, moram opovrgnuti tvrdnju gospodina Horstena. Danas u mnogim tiskarama jumbo plakate i mesheve ekonomično printaju s UV i latex printerima. Iako je cijena nešto veća u odnosu na eko solventni otisak, u pogonima imaju zdravstvene i ekološki pristupačnije radne uvjete. Današnje boje izgledaju bolje, mirišu bolje, zdravije su i sigurnije.

Većinu gore navedenih tehnologija moći ćete vidjeti i testirati na sajmovima Print21 u Sarajevu i Print21/Promodays u Ljubljani.

Autor:
V. Benšić

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content