Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

UV boja donijela revoluciju u grafičku industriju

Karakteristika UV boje, koja osvijetljena s UV svjetlom polimerizira, odosno stvrdnjava se, iskorištena je za danas jednu od najvažnijih grafičkih tehnologija. Koristi se u ofsetnom tisku, sitotisku, a možda joj je najšira primjena kod UV flatbed printera. Riječ je, naravno, o UV tehnologiji tiska.

Najvažnija karakteristika ove tehnologije je fleksibilnost. Zbog mogućnosti primjene na širokom rasponu podloga, od papira, različitih polimernih podloga, metala, stakla, drva pa čak i silikona, jasno je da sve podloge obožavaju UV boje. Jednom „kada se spoje“, više se ne razdvajaju.
Čak je i bijela boja, koja je inače noćna mora print glavama, u UV varijanti poprilično jednostavna za print i održavanje bijelog ispisnog sustava.

Zašto su UV boje toliko dobre?

Najvažniji razlog je gore spomenuta polimerizacija. UV boje su u spremnicima printera u tekućem stanju. Nisu osjetljive na isparavanje poput pigmentnih ili solventnih boja, a održavanje ispisnog sustava je prilično jednostavno. Prije tiska napravi se jednostavnije automatsko čišćenje i printer je spreman za upotrebu. To važi i za printere koji su bili izvan funkcije i do desetak dana. U tisku, boja je tekuća do trenutka kada ju osvijetlimo s UV lampom. U tom trenutku dolazi do kemijske reakcije u boji koja se zove polimerizacija. Boja se stvrdnjava i čvrsto veže uz površinu podloge. Tako stvrdnuta boja ima vrlo dobra mehanička svojstva, postiže široki gamut, može biti sjajna ili mat, bijela i prozirna, reljefna. Ukoliko dobro polimerizira i ekološki je prihvatljiva.

Tehnologija prilagodljiva trenutku

Covid je napravio zaokret na tržištu malih desktop flatbed printera. Mnogi su korišteni u proizvodnji personaliziranih poklona. To je tržište imalo primjetnu ekspanziju, a glavni prodajni kanal bili su web i društvene mreže. Otvaranjem tržišta, fokus proizvodnje vlasnika ovih printera ponovno je vraćen u segment suvenira, promo artikala i industrijskih artikala.

S druge strane, veći UV printeri najčešće su korišteni u reklamnoj industriji. Na tržištu je sve više tiskara koje rade pomak iz reklamne industrije u smjeru proizvodnje personalizirane ambalaže.
Dva su razloga koja bude optimizam da će UV tehnologija značajnije ući u proizvodnju malih naklada ambalaže. Cijena UV boja znatno je niža u odnosu na UV printere od prije desetak godina i trošak ispisa više nije najveća prepreka prilikom proizvodnje malih serija ambalaže. Drugi razlog koji pogoduje tisku UV boja na karton je fleksibilnost UV otiska. Fleksibilnost UV boja danas je značajno poboljšana i može pratiti mehanička opterećenja koja se javljaju na pregibima na ambalaži.

UV DTF – tržište koje obećava

Novo tržište koje se stvara je UV DTF. Iako na prvi pogled djeluje kao malo tržište, mislim da nismo niti svjesni mogućnosti ove tehnologije. Testirali smo nekoliko UV DTF otisaka i ostali oduševljeni jednostavnošću apliciranja malih „naljepnica“, ali također i njihovom trajnošću. Imali smo nizak prag očekivanja s obzirom na to da se „naljepnica“ transferira pomoću transfer folije na gotovo bilo koju krutu podlogu. Rezultat je bio odličan. Transfer na gumenu patkicu ispao je vizualno mnogo ljepši od tampon otiska. Mehanički smo opteretili i patku i naljepnicu, ali na naše oduševljenje, otisak je poprilično dugo izdržao gnječenja i grebanja. Popustio je pod ključem od auta koji ga je oštetio, ali je oštetio i podlogu.

Naljepnice rađene ovom tehnologijom mogu se koristiti na svim podlogama koje ne možemo staviti u printer poput čaša, šalica, različitih kutija, plastičnih predmeta neravnog oblika. No, ne vidim razlog zašto ovu tehnologiju ne bismo primijenili za natpise na ulazna vrata, obilježavanje dugotrajne imovine u tvrtkama ili za kratkotrajne poruke na rođendanskim poklonima.

Možda kod pojedinih podloga trajnost ovih naljepnica nije dugotrajna, ali sam siguran da ćemo ubrzo imati dostupne primere i više znanja o pripremi podloge kojom ćemo i ovoj tehnologiji osigurati znatno veću trajnost otiska.

Mali UV desktop printeri

Ovo je jedna od tehnologija koja je stvorila najviše novih grafičara. Mnogi proizvođači suvenira, gift shopovi, gospođe koje proizvode u svojoj kuhinji (DIY segment) danas su grafičari. Ulaznica na tržište bila im je jedan od malih UV printera s kojima su oplemenjivali svoje proizvode. Najčešće ova skupina korisnika brzo širi svoj asortiman i na tisak promotivnih proizvoda.

Tri vodeća proizvođača su Roland, Mutoh i Mimaki. Mislim da Rolandovih printera serije LEF ima najviše na našem tržištu. Kvaliteta ove serije je neosporna. Identično je i s Mimaki UJF serijom printera. Mutoh je krenuo malo kasnije u ovaj segment, ali posljednjih godina to je najnagrađivanija serija malih UV flatbed printera na svijetu. Razlog je jednostavnost rada, visoka izdržljivost otiska i super fini i precizni ispis korištenjem varijabilne kapljice boje veličine svega 3,5pl.

Posljednjih godina imamo navalu kineskih proizvođača vrlo raznolike kvalitete. Od ozbiljnijih brendova koji će sigurno u narednim godinama zauzeti dio tržišta pa do onih koje ćete jednom kupiti i nikada vam više neće pasti na pamet da krenete eksperimentirari s nepoznatim brendovima.
Jedan dio proizvođača specijalizirao se za proizvodnju specifičnih printera, poput američkog DCS-a koji radi UV printere za tisak visokih predmeta.

Hit na tržištu – roll-to-roll entry level UV printeri

Posljednjih pet godina mogli bismo uzeti kao svojevrsnu granicu od kada UV printeri ubrzano ulaze u grafičke radionice i zamjenjuju popularne solventne printere. Mimaki je tu bio predvodnik sa svojom serijom UJV printera. Vrhunska kvaliteta otiska, pristojna cijena printera u rangu ispod 20.000€, mogućnost tiska bijele boje pa i laka, ugrađeni rezač kod serije UCJV, bili su pravi pogodak. Roland je prihvatio igru i na tržište pustio Roland UV LEC seriju. Mutoh je na tržištu sa serijom ValueJet. Fujifilm ima upravo akciju na stariju seriju Acuity LED 1600 koja je sada dostupna po cijeni od 12.000-ak tisuća eura.

I Kinezi imaju više brendova koji vrlo dobro mogu konkurirati cijenom, ali i kvalitetom. Ne smije se preskočiti kineski Grando i drugi proizvođači koji malo po malo dižu kvalitetu i ozbiljno ugrožavaju A klasu proizvođača. Handtop i Liyu printeri su većeg kapaciteta, ali s vrlo prihvatljivom cijenom. Kvaliteta i tehnička podrška u regiji su na vrlo visokom nivou.

UV boje mijenjanju 21. stoljeće

UV boje napravile su veliki korak u posljednjem desetljeću u pogledu kvalitete, cijene, fleksibilnosti i ekološke vrijednosti. Otvorile su vrata novim tržištima i proširile ponudu tiskara u smjeru proizvodnje ambalaže, suvenira, ali i u brendiranju i obilježavanju industrijskih proizvoda.

Većinu ovih printera možete testirati na sajmu Print21 u Sarajevu i sajmu Print21 & Promodays u Ljubljani.

Autor: Vjekoslav Benšić

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content