Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Zašto investirati u tisak na tekstil?

Za odgovor na pitanje iz naslova dovoljna je jedna rečenica. Da biste ostvarili dodatni profit za svoju tvrtku.
Naime:

 • današnje tehnologije za tisak na tekstil ne iziskuju veće investicije i u ovaj segment tiska možete krenuti s desetak tisuća eura u džepu
 • tehnologije su prilagođene za jednostavan rad. Uz osnovno tehničko znanje i kratku obuku od strane proizvođača tehnologija, posao je moguće pokrenuti u vrlo kratkom roku
 • široka ponuda boja i strojeva na tržištu omogućuje postojan otisak na različitim tkaninama. Od pamučnih materijala koji se koriste u modnoj industriji pa do poliestera za sportsku odjeću, poliamida za kupaće kostime ili polimernih tkanina koje se koriste u reklamnoj industriji i industriji dekorativnih tkanina.

Što treba znati prije nego krenete  u tisak na tekstil?

Današnje tehnologije omogućuju jako široku proizvodnju: od tiska na gotove odjevne predmete, preko tiska tekstilnih reklama i zastava do tiska sportske odjeće, promotivnih majica, kapa, kišobrana…
Prvi korak u odabiru tehnologije tiska je fokus na proizvod koji možete plasirati na tržište. Na osnovu proizvoda moguće je napraviti kraći presjek potrebnih tehnologija.

Tisak majica – tehnologije već od 10.000 €

 • DTG – iako se ovaj posao može pokrenuti i s manjom investicijom, najveći dio tehnologija zahtijeva nešto veći iznos. Najjeftiniji printeri za direktan tisak na majice kreću se ispod 5.000€. U tom rangu na tržištu postoje DTG printeri Roland VersaStudio BT-12 i Ricoh Ri100. Oba su idealna za male suvenir shopove, poklon trgovine ili  fotokopiraone.
  Za imalo ozbiljniji tisak na majice treba spomenuti DTG printere proizvođača Polyprint, Epson, Ricoh i Brother. Sva četiri proizvođača imaju modele od malih naklada i cijena koje se kreću oko 10.000 € pa do ozbiljnijih rješenja srednje produkcijske moći – do 50-tak otisnutih majica na sat i njima cijena prelazi 20-ak tisuća eura.
 • DTF – posljednje dvije godine svjedočimo stvaranju nove tehnologije DTF (Direct-To-Film) koja omogućuje digitalnu proizvodnju termo preslikača. Iako je u prošlom desetljeću nekoliko proizvođača krenulo s prodajom elektrofotografskih printera za digitalni tisak preslikača, DTF printeri bazirani na ink jet tehnologiji brzo zauzimaju udio u proizvodnji preslikača za tekstil.
  Cijene DTF printera kreću se u rangu od 8.000 pa do 20-ak tisuća eura. Razlikuju se u širini tiska. Jeftiniji modeli omogućuju tisak na film širine 30cm, dok brzi DTF printeri srednje produkcijske moći otiskuju i do 10-ak kvadrata preslikača na sat u širini od 60cm.
  U regiji danas postoji više distributera koji u prodajnom programu imaju i DTF printere, popratni repromaterijal, ali i osiguran servis i obuku korisnika. Regionalne tvrtke koje treba izdvojiti u ovom segmentu su STH i Nanodiy koji su isključivo fokusirani za prodaju DTF-a. Osim njih tu su još i N.C.R., DRM, DIPA, Graphic Center, Eurocop, Alim, Carlos Signs… Sve su to DTF rješenja na koje se možete osloniti u radu.
 • Folije za izrezivanje – iako su DTG i DTF tisak ukrali dio tržišta folijama za izrezivanje, ovaj segment industrije i dalje je stabilan na tržištu. Široka ponuda specifičnih folija – reflektivnih, fluorescentnih, s gliterom, metalik, bubrećih, 3D, ali i klasičnih folija drže tržišta modne industrije, tiska na sportske dresove, radnu odjeću, ali i u segmentu tiska pojedinačnih otisaka ili vrlo malih naklada. Odlikuje ih visoka trajnost tiska te briljantnost i dugotrajnost boja. Najčešći brendovi u regiji su Witpac, B-Flex, Polytape, Siser i Stahls
Tisak sportske odjeće

U pogledu tehnologija ovo je već zahtjevnije tržište. Osim sublimacijskog printera, prilikom investicije potreban je i kalander, ali i strojevi za krojenje i šivanje. Zbog toga je i manje proizvodnih pogona koji su fokusirani na ovaj proizvodni segment.
Mi ćemo se fokusirati na printere. HP u svom asortimanu ima liniju Stitch. Epson je uz Roland i Mimaki najstariji proizvođač ove tehnologije. Svakako trebamo spomenuti i proizvođača D-Gen koji je specijaliziran za proizvodnju sublimacijskih printera i u regiji ima dosta instalacija.
Tvrtke koje se bave proizvodnjom sportske odjeće, koriste sublimacijske printere i u proizvodnji tekstilnih banera i tkanina za interijere.

Tisak promotivnih proizvoda

Ovisno o proizvodima, ova industrija okrenuta je korištenju DTG i DTF printera za tisak na odjevne predmete, kape, kišobrane, ručnike i dr. Za tisak na tepihe, šalice i druge proizvode od poliestera ili koji na sebi imaju poliesterski premaz koriste se sublimacijski printeri. U industriji promotivnih proizvoda susrećemo sve gore navedene tehnologije.

Najnovija rješenja tiska na tekstil  očekuju vas na sajmovima Print21 Sarajevo i Print21 Ljubljana

Tisak tekstila u 21. stoljeću mnogim grafičarima stvara pristojan dodatni profit uz njihovu osnovnu djelatnost. Neki u ovom segmentu tiska ostvaruju najveći dio profita za svoju tvrtku. Mnogo novih „grafičara“ su tekstilci koji su implementacijom digitalnog tiska tekstila u svoje proizvodne pogone počeli proizvoditi i zastave ili reklamne tekstilne banere. Digitalne tehnologije tiska na tekstil pojednostavile su proces tiska, učinile ga pristupačnijim, ekonomski prihvatljivim, a ekološki održivijim.

Besplatna ulaznica za sajam Print21 Sarajevo.

Besplatna ulaznica za sajam Print21 Ljubljana.

Najnoviji oglasi
 • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content